dimarts, 20 de setembre del 2011

Comunicat contra el procés repressiu al moviment 15M

Aquí teniu el comunicat proposat per la comissió penal -que avui s'ha enviat als mails de contacte de l'assemblea- i al que ja s’han adherit les assemblees de barri de Casc Antic, Gràcia, Sants i Poblenou. Aquest proper dimecres decidirem si l'assumim:


Contra el procés repressiu al moviment 15M 

Davant les nombroses notícies aparegudes durant els darrers dies als mitjans de comunicació sobre la imminent detenció i processament judicial de membres del moviment 15M fruit de la protesta que va tenir lloc, el 15 de juny de 2011, a les portes del parc de la Ciutadella de Barcelona, volem expressar el nostre absolut suport a totes les persones que es puguin veure represaliades i el rebuig al procés jurídico-polític que s´ha obert a l’Audiència Nacional.
El conseller d’Interior del govern de la Generalitat Felip Puig i el magistrat de l’Audiència Nacional Eloy Velasco estan impulsant, amb la col·laboració de la Fiscalia General de Catalunya, una operació repressiva contra un moviment social massiu que està plantant cara a les polítiques de retallades pressupostàries en àmbits tan importants com l’ensenyament i la sanitat, entre d’altres. D’aquesta manera, en comptes de parar atenció a l’estès malestar ciutadà davant la crisi i les retallades antisocials, els poders fàctics responen amb la repressió i la criminalització de la dissidència. A això se li ha d’afegir el paper fonamental que una entitat tan antidemocràtica i poc representativa com Manos Limpias ha tingut en aquest procés, impulsor del procés a l’Audiència Nacional amb la presentació d’una querella criminal. Aquest procés s’uneix al procés penal que estan patint sis persones als jutjats de Barcelona per la mateixa protesta.
Cal destacar així mateix que l’Audiència Nacional és una institució hereva del Tribunal de Orden Público franquista (TOP), un tribunal d’excepció utilitzat històricament en casos amb un caire clarament polític. Les persones que suposadament afrontaran aquest procediment són acusades d’un delicte “Contra les Institucions de l’Estat”, delicte que no ha estat mai aplicat a les múltiples protestes esdevingudes davant dels diversos parlaments autonòmics, del Congrés dels Diputats o del Senat. Tampoc va passar l’any 1983 quan, cal recordar-ho, una multitud de militants de Convergència Democràtica de Catalunya, congregats a les portes del Parlament, va protagonitzar una protesta molt més contundent que la del 15 de juny, en aquest cas contra els diputats del Partit dels Socialistes de Catalunya. Aleshores, els dirigents convergents no van fer cap referència a l’honorabilitat d’una de “les màximes institucions del país”.
Entenem aquestes actuacions no com una acció contra persones específiques -que en tot cas serien bocs expiatoris- sinó com un atac al conjunt del moviment 15M que, amb un suport social molt elevat, encapçala la crítica a l’actual sistema de representació política i a les mesures econòmiques d’austeritat neoliberals promotores de segregació i exclusió social. Així, la convocatòria del 15 de juny de 2011 va ser una decisió presa a partir del debat públic, obert, transparent i horitzontal que van tenir lloc a les multitudinàries assemblees d’aleshores. És per això que creiem que aquest procés constitueix un atac a tot el moviment.
Aquesta protesta va ser instrumentalitzada i exagerada pel conseller d´Interior Felip Puig i el govern amb imatges hàbilment construïdes com la de l’arribada del president de la Generalitat i altres membres del Govern en helicòpter al Parlament. L’objectiu de Convergència i Unió (CiU) amb totes aquestes cortines de fum ha estat prou clar: desviar l’atenció pública del que estava passant dins de l’hemicicle, on s’endegava el debat sobre uns pressupostos antisocials absolutament il·legítims, en tant que no constaven a cap programa electoral i no van passar per cap referèndum vinculant. Per contra, i paradoxalment, ara són els mateixos polítics de CiU els qui demanen aquestes “garanties democràtiques” i un procés de consulta a la ciutadania per la imminent reforma de la Constitució.
No obstant això, el diumenge 19 de juny una marea humana de més de 200.000 persones va respondre contundentment tant al muntatge polític com a les greus retallades socials patides per la població catalana en els darrers mesos, manifestant-se sota el lema “El carrer és nostre, no pagarem la vostra crisi”.
Reafirmem, un cop més, el nostre rebuig a les actuacions judicials i policials en curs contra el moviment, reiterem el nostre suport a les persones que han sigut encausades i a les que poden ser encausades i anunciem que, lluny d’espantar-se per la persecució, el moviment 15M continuarà sortint al carrer i treballant per deixar ben clar que “no som mercaderies en mans de polítics i banquers”.
Finalment fem una crida a concentrar-nos contra la possible actuació repressiva a la plaça de Catalunya de Barcelona, a les 19h, el mateix dia en què es faci efectiva contra els i les companyes del moviment.
Tots i totes som 15-M.
#15mlliure

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada